Fazla Mesai ve Fazla Sürelerle Çalışma Alacağı

Fazla mesai alacağı, çoğu iş kurumlarında iş kanunun belirlediği haftalık çalışma saati kırk beş olarak kararlaştırılmıştır. Bu süre bölünerek haftalık çalışma saati belirlenmektedir. Fakat çoğu iş yerinde de fazla mesai süreleri de kararlaştırılarak uygulanabilir. Hangi tür çalışma olursa olsun çalışanın haftalık çalışma saati kırk beştir bu saat aşıldığı takdirde mesai olarak adlandırılır.  Haftalık kırk beş saatten fazla çalışanlar işveren çalışana yüzde 25 zam vermek zorundadır.  Ayrıca fazla sürelerle çalışma olduğu takdirde çalışan bir saat 15 dakika izin hakkına da sahip olabilir.

 

Fazla Mesai Alacağı Nasıl İspatlanır?

Fazla mesai alacağı yazılı belgelerle ispatlandığı gibi yazısız belgelerle ispatlanabilir. Fazla çalışma yaptığını idea eden çalışanın bunu ispatlanması gerekmektedir. Yazılı belgeler olan imzalı bordro, iş yerinde eğiriş ya da çıkışını gösteren belgeler, iş yerinde bulunan kayıtlar, işyerinde yaptığı iş yazışmalar gibi deliler fazla mesai yaptığına dair yazılı deliler olabilir. Tüm bunların elde edilmesi zor olarak göründüğü taktır de çalışana başka seçenekte sunulabilir. Yazılı belge olmaması neticesinde tanık göstermeyle dava sonucuna gidilebilir. Fakat tüm bu işlemleri yaparken çalışanın zamanaşımına uğramaması için beş yılık sürece tabidir.

Fazla Çalışma Alacağı Nasıl Hesaplanır?

 Fazla çalışma alacağı, çoğu işyerinde haftalık çalışma saatlerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı iş kurumlarında haftalık çalışma saati 45 iken bazı kuramlarda ise 40 olarak belirlenebilir. Bu tamamen değişiklik gösterebilir. Bunlar iş sözleşmelerinde bulunur. İş çalışma hesapları az ve ya fazla olarak tespit ederek hesaplanır. Daha sonra işçinin saatlik ücreti ve aylık brüt ücreti belirlenerek hesaplanır.  Günlük 11 saat çalışan bir işçi fazla çalışırsa eğer fakat haftalık 45 saatlik süresini tamamlamamışsa da fazla mesai durumuna girebilir. Sağlık kurlar neticesinde günde 7,5 saat çalışan işçiler içinde günlük hesaplanması yapılır.  Çay, yemek ve mola gibi durmaların fazla çalışma süresinden indirilerek hesaplanması yapılır.  Çalışanın çalışma mesaisini ve süresini iş kanunun belirlediği yasal kurallar neticesinde bilinçlendirilmelidir. Bunun içinde uzman bir avukattan destek alması gerekmektedir. Bu konuda destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a comment