İşe İade Davası Kimler Açabilir?
İşe iade davası işçinin çalıştığı iş yerinden işveren tarafından hasız bir nedenle çıkarıldığını düşünmesi üzerine işverene açtığı davadır. İşe iade davası kimler açabilir sorusunun yanıtı ise, işçilerdir. Bu dava işverenler tarafından açılamaz. İşe iade davasında davacı işçi, davalı ise işveren taraftır. İşveren ve işçi arasında iş akdinin başlatılması ile birlikte imzalanan sözleşme gereği, işçiye bir takım haklar doğmaktadır. O haklar doğrultusunda dava açabilir.
İşe İade Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?
İşe iade davası, Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ya da işe iade davalarından sorumlu İş Mahkemesi tarafından açılmaktadır. İşe iade davası işçinin ikametgâhının bulunduğu yer mahkemesinde ya da işçinin çalıştığı işyerinin bulunduğu yer mahkemesinde yapılmaktadır. İşe iade davasında iş kanunun 20/1 maddesi uyarınca işçi iş akdinin sonlandırılmasından itibaren 1 ay içerisinde dava açmak zorundadır. Dava için arabulucuya başvurulması gerekir. Arabulucu ile anlaşılamaması durumunda ise 2 hafta içerisinde işe iade davası İş Mahkemesi’nde açılabilir.
İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İş akdi başlatılırken imzalanan sözleşmede işçinin korunması amacı ile kanun tarafından iş güvencesi kuralları belirlenerek, iş akdinin bazı durumlarda işveren tarafından sonlandırılması sınırlandırılmıştır. Fakat sözleşmenin yerine getirilmemesi ve iş akdinin sonlandırılması durumunda işçi işverene işe iade davası açabilmektedir. İşçi iş sözleşmesi feshinin geçersiz olduğunu beyan ederek, işe iadesini talep etmek üzere doğrudan dava açamaz. İş kanunu gereği bu tür durumlarda ilk olarak arabulucuya başvurması gerekmektedir.
Arabulucu ile görüşmeler sonucunda bir sonuca varılmaz ise daha sonrasında işe iade davası açmak üzere ilgili mahkemeye başvurabilir. Önceki başlık altında da bahsettiğimiz gibi işçinin ikametgâhının bulunduğu ya da çalıştığı iş yerinin bulunduğu yerdeki yer mahkemesine başvurabilir. İşe iade davası İş Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yürütülmektedir. İşe iade davasının açılabilmesi için önemli kriterlerden biri de işçi ile işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesinin bulunması şartıdır. Çünkü belirli süreli iş sözleşmesi ile işe başlamış olan işçi, işe iade davası açamaz. Bu nedenle iş akdi başlatılırken iş sözleşmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.