İşe İade Davası Ne Kadar Tazminat Alırım?
İş sözleşmesi işveren tarafından sonlandırılan işçinin işe iadesini talep etmek üzere işçi tarafından açılan davaya işe iade davası denir. İşe iade davası için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca taraflar arasında iş akdi başlatılırken iş sözleşmesinin bulunması ve sözleşmenin süresiz olarak imzalanmış olması gerekmektedir. İşe iade davasının işçi aleyhine sonuçlanması durumunda gerekli bir tazminat işveren tarafından işçiye ödenmektedir.
İşe İade Davası Tazminat Hesabı
İşe iade davası başvurusunda bulunan işçi işe iade davası ne kadar tazminat alırım sorusunun cevabını merak etmektedir. Bunun için gerekli koşulların sağlanması ile birlikte inceleyecek olursak.
- İş kanunun 21.maddesi uyarınca işçiye boşta geçen süre tazminatı ödenmektedir. Bu kanun gereğince işçiye iş feshinin sonlandırılmasından sonraki geçirdiği 4 ay süre ile iş yerinde çalıştığı aylık ücret(yol yemek vs) ücretleri ödenmektedir.
- İş kanunun 21.maddesi uyarınca işçiye işe başlatmama tazminatı ödenmektedir. Bu durumda mahkeme kararının işçi aleyhine sonuçlanması durumunda işveren işçiyi işe 1 ay içerisinde başlatmaz ise, 4-8 aylık tazminat ücreti ödemek zorundadır. Bu süre şu şekilde belirtilmektedir; 6 ay ile 5 yıl arasında çalışmış bir işçi için 4 ay, 5 yıl ile 15 yıl arasında çalışmış bir işçi için 5 ay, 15 yıldan fazla çalışmış işçi için ise 6 ay tazminat ücreti ödenmektedir. İş sözleşmesinin fesih sebebine göre bu süre 8 ayı bulabilmektedir.
- Boşta geçen süre için ödenen 4 aylık tazminat süresi aynı zamanda kıdem tazminatı hesabına da eklenmektedir. Kıdem süresi hesaplanırken bu 4 aylık süre de göz önünde bulundurulmaktadır.
- Kıdem tazminatı süresi hesaplanırken boşta geçen 4 aylık sürenin çalışma süresine dâhil edilmesi sonucu, bu süre 1 yılı aşıyor ise işçiye ayrıca yıllık izin ücreti de ödenmek zorundadır.
- İş kanunun 17.maddesine göre iş sözleşmesi feshedilmeden önce ihbar sürelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. İhbar süresi işçinin iş yerinde çalıştığı ve sözleşmede yer alan maddeye göre değişmektedir. Fakat ihbar süresine uyulmaması durumunda işveren işçiye tazminat ödemek zorundadır.