İşe İade Davası

İşe iade davası işveren ile işçi arasında yürütülen davaya denir. İşçi işe başlarken işveren ile arasında imzalanan sözleşme gereği taraflara hak ve borçlar yüklenmektedir. İşe iade davası ise iş akdinin işveren tarafından haksız yere yapıldığını düşünen işçinin işe iadesini talep etmek üzere iş güvencesinden faydalanarak açtığı davadır. İş akdi kurulurken sonrasında öngörülemeyen durumlar sonucuna bağlı olarak iş sözleşmesinde yer alan maddelerin harici de durumlar ortaya çıkabilir. Kanunda ise, iş akdinin hangi durumlarda sonlanabileceği, iş akdinin sonlanması durumunda hangi tarafın haklı olduğu durumları yer almaktadır. Bunun yanı sıra işçinin korunması amacı ile kanun tarafından iş güvencesi kuralları belirlenerek, iş akdinin bazı durumlarda işveren tarafından sonlandırılması sınırlandırılmıştır.

İşçinin İşe İade Davası Açabilmesi İçin Gereken Şartlar

İşçinin işe iade davası açabilmesi ve işe iade hükümlerinden yararlanabilmesi için şu şartları taşıması gerekmektedir;

  • İşçinin çalıştığı iş yerinde çalışan kişi sayısının en az 30 olması gerekmektedir. Bu sayı sadece işçinin çalıştığı iş yerinde değil, işverenin tüm iş yerleri hesaba katılarak hesaplanmaktadır. Yani işverenin toplamda en az 30 işçi çalıştırıyor olması gerekir. İşçi sayısı hesaplanırken stajyerler ve çıraklar sayılmamaktadır.
  • İşçinin işe iade davası açacağı iş yerinde en az 6 ay çalışmış olması gerekmektedir. Yer altı iş yerlerinde 6ay çalışma koşulu söz konusu değildir. 6 ay hesaplanırken işçinin işverene ait tüm iş yerlerinde geçirdiği süre toplamı dikkate alınmaktadır.
  • İşe iade davasının açılabilmesi için önemli kriterlerden biri de işçi ile işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesinin bulunması şartıdır. Çünkü belirli süreli iş sözleşmesi ile işe başlamış olan işçi, işe iade davası açamaz. Bu nedenle iş akdi başlatılırken iş sözleşmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • İş güvencesinden yararlanabilmek amacıyla işe iade davası açmak isteyen işçinin davayı açabilmesi için işçinin, çalıştığı iş yerinin bütünü sevk ve idare eden, işe alma ve işten çıkarma yetkisinin bulunmaması gerekmektedir.
  • İş akdinin sonlandırılması durumu geçerli bir nedene dayanmadığı durumda işe iade hakkı geçerli olmaktadır. İşverenin bu durumda geçerli bir sebep sunması gerekmektedir.

Leave a comment