Kıdem Tazminatı
Kıdem tazminatı, işverenin belli koşulların sağlanması durumunda işçisine ödediği ücrete denir. İşçinin sürekli ve düzeli bir şekilde çalıştığı yerde, çalışma sürecini baz alarak kendisine kıdem tazminatı ödenmekledir. Kıdem tazminatı tüm çalışanın yasal olarak hak ettiği bir tazminat ödeneğidir. Fakat kıdem tazminatı hak etmenin ve emeklerinin karşılığını alması durumunda belli koşulların bulunması gerekir. Bu koşullar;
- Sigortalı olarak çalışması ve en az bir yıl çalışıyor olması gerekiyor
- İşverenin kanunda belirtilen nedenlere oymadan çalışanı işten çıkartması
- İşin çalışanın yaşam şartlarını ve sağlık durumunu tehlikeye sokması
- İşverenin sözleşmede bulunan bilgilerin işçiye yanlış anlatılması
- İşverenin çalışanına ve çalışanın aile fertlerine hakaret etmesi ve taciz etmesi durumunda
- İşverenin çalışanından yasadışı bir işte çalışmasını istemesi
Çalışan kadınların evlendikten sonra bir yıl içerisinde işten ayrılmak istemesi
- İşverenin ve ya birlikte çalıştığı çalışan tarafından herhangi bir bulaşıcı hastalığa yakalanması durumunda
- Erkeklerin askerlik görevi sürecinde
- Emekliliği hak kazananlar
- Malullük durumun oluşması durumunda
- Çalışanın ölmüş olması
- İş yerinde bir hafta ve ya daha fazla sürede işin durmasına neden olacak bir durumla karşı karşıya gelmesi
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı, çalışanın çalışma süresi ve belli başlı koşullar belirlenerek hesaplanır. Kıdem tazminatı brüt maaş olarak hesaplanır. Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete dâhil edilen yardımların yanı sıra dâhil edilmeyen yardımlarda bulunur. Kıdem tazminatı hesaplanırken kıdem tazminatı tavanı göz önüne bulundurularak hesaplanır. Kıdem tazminatı tavanı Maliye Bakanlığı tarafından her yıl kamuoyuna duyurularak belirlenir. Ayrıca kıdem tazminatı başlama süreci çalışanın işe başladığı tarihten itibaren başlamaktadır. İşçinin kıdem tazminatı hesaplama işlemini son ayda, haftada, günde ve ya saate bakılarak hesaplanır.
Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemleri
Kıdem tazminatı hesaplanırken öncelikle çalışanın çalıştığı süre belirlenir. Çalışanın bulunduğu iş yerinde çalıştığı yıl sayısı toplanır daha sonra bunu son brüt ücreti( işçinin aldığı ücret yol, yemek, sosyal yardımlaşma hakları) ile çarpılır. Tam bir yıl tamamladıktan sonra geride kalan gün ve ya ayların süresini brüt ücretle çarpılır. Ortaya çıkan sonuca göre belirlenen oranda damga vergisi kesilmektedir. Geriye kalan tutar da kıdem tazminatı tutarı olarak belirlenmektedir.