Sigorta tahkim avukatı, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. Maddesi gereğince sigorta sözleşmesinin tarafları arasındaki ihtilafların çözümü konusunda danışmanlık ve hukuki hizmet veren kişidir.
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, özel sigorta sözleşmelerinden doğan ihtilafların çözümü için Sigorta Tahkim Kurullarının kurulmasını düzenlemiştir. Ülkemizde özellikle son 20 yıldır özel sigortacılık konusunda önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler, ortaya çıkan ihtilafların çözümü konusunda yeterli olmakla birlikte, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve tarafların en kısa sürede haklarına kavuşmasını sağlamak amacıyla Sigorta Tahkim Avukatı olarak uzman kişilerin görevlendirilmesi de mümkün hale gelmiştir.
Sigorta Tahkim Kuruluna henüz Mahkeme veya Tüketici Hakem Heyetine başvurulmamış ihtilaflar için gidilebilir. Eğer aynı konuda açılmış bir dava varsa veya sorun daha önce Hakem Heyeti önüne götürülmüşse, Sigorta Tahkimi yoluna gidilemeyecektir.
Sigortadan kaynaklanan ihtilaflarda tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunması ön şarttır. Yani öncelikle poliçeyi keşide eden sigorta şirketine yazılı bir müracaatta bulunmak gerekir. Yasal olarak sigorta şirketi bu müracaata 15 gün içinde yazılı şekilde cevap vermek zorundadır. Eğer bu süre içinde cevap vermez veya talebi reddederse, ilgilinin buna dayanarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkı doğar.
Sigorta şirketine veya Tahkim Komisyonuna başvuru sürecinde profesyonel hizmet almak hem işlemlerin hızlanmasını sağlayacak, hem de eksik veya hatalı işlem sebebiyle ortaya çıkabilecek hak kayıplarının önüne geçecektir. İlgili mevzuatın uygulanması ve sürecin hızlandırılması için Sigorta Tahkim Avukatı sizin yerinize gerekli tüm işlemleri gerçekleştirir, yazışmaları yapar ve sürecin sorunsuz devam ederek hızlıca sonuç almanızı sağlar.
Sigorta Tahkim Kurulu kararlarına karşı mahkemeye başvuru hakkınız da doğacaktır. Bu kararlar, Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen kararlar ile hukuki bakımdan benzerlik taşır. Aralarındaki fark sadece itiraz prosedüründe ortaya çıkar.
Sigorta şirketlerinin müracaatları cevaplamaması, işi sürüncemede bırakması, olumsuz cevap vererek zaman kazanmaya çalışması gibi uygulamaları ile sıkça karşılaşmaktayız. Benzer bir durumda maddi ve manevi zararlarınızı en kısa sürede telafi etmek için yasal haklarınızı kullanmanız ve bunun için de profesyonel bir hizmet almanız en doğrusu olacaktır.