Tenkis Davası

Tenkis kelime anlamı olarak azaltmak ya da indirmek anlamlarına gelmektedir. Tenkis davası; miras bırakan kişinin hayatını kaybetmesi durumunda açılan dava olarak tanımlanmaktadır. Tenkis davasının amacı ise miras bırakılan kişinin tasarrufunun kanunlar tarafından içeri çekilmesi durumudur. Miras hukuku sınırları içerisinde yer alan bu dava ancak mirasçının ölmesi durumunda açılabilir. Mirasçının sağ olması durumunda tenkis davası açılmaz.

Tenkis Davası Nasıl Açılır?

Tenkis davası açılabilmesi için ilk şart miras bırakan kişinin ölmüş olmasıdır. Tenkis davası için, miras bırakan kişinin ikametgâhının bulunmuş olduğu bölgeden sorumlu olan mahkemeye ya da Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Tenkis davasının açılmasının asıl nedeni mirasçının sahip olduğu, miras bırakan kişi tarafından bırakılan saklı olan pay haklarının ihlali sonucunda bu payların yeniden düzenleme işleminin yapılmasıdır.

Tenkis davasının açılması için davanın zaman aşımına uğramamış olması gerekir. Tenkis davası, mirasçıların miras kalan malları pay etme konusunu ele almaktadır. Tenkis davası avukatlar tarafından yürütülen bir davadır. Dava bir avukat tarafından yürütülmediği takdirde dava süresi uzayabilir ve davanın sonuçlanması durumunda talep edilen mal paylaşımı gerçekleşmeyebilir.

Tenkis Davası Ne Zaman Açılır?

Tenkis davası mirasçının pay haklarının ihlal edildiğinin öğrenilmesinden sonra 1 yıl süre içerisinde, vasiyetname durumunda açılış tarihinin, diğer tasarruf durumunda ise miras açılma tarihinden 10 yıla kadar dava açılabilmektedir. Belirlenen bu süreler içerisinde dava açılmaması durumunda dava zaman aşımına uğrar ve dava açılamaz.

Tenkis Davası Açma Şartları Nelerdir?

Tenkis davası açabilmek için bazı şartların olması gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Tenkis davasının açılabilmesi için ilk olarak avukat tutulması ve avukata vekâlet verilmesi gerekmektedir. Avukat tutmak hem sürecin uzamasını engeller, hem de hak edilen mal paylaşımının pay edilmesini sağlar. Bu nedenle deneyimli bir avukat tarafından sürecin takip edilmesi gerekir. Sonrasında mahkemeye davanın açılmasının talep edildiği bir dilekçe yazılmalıdır.
  • Miras bırakan kişinin ölümünden sonra mallar üzerinden paylaşım yapılır. Bu işlemin pay sahibi olan kişilere yeterli gelmemesi durumunda ise sağ kalan kişiler arasında kazandırma üzerinden tenkis işlemi yapılır.

 

Leave a comment