Yılık Ücretli İzin Alacağı

Yılık ücretli izin alacağı bir çalışanın işyerinde çalıştığı günden itibaren ve deneme sürecini baz alarak, en az bir yıl çalıştıktan sonra işçilere verilen yılık ücrete denir. Bir yıldan az çalışan mevsimlik olarak ve ya kampanya süresi gibi yoğun zamanlarda çalışan işçilerin bu ücretten yararlanması mümkün değil. Ayrıca ücretli izin alma hakkına sahip olanların, izin günlerine denk gelen ulusal bayram ve hafta tatilleri izin süresinden sayılmamaktadır. Yılık ücretli izin alacağı şartı çalışanın işyerinde çalıştığı hizmet sürelerine göre belirlenerek alınır. Yılık ücretli izin alacağı şartları şöyledir;

  1. 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 14 günden ödeme yapılır.
  2. 5 yıldan fazla 15 günden az olanlara 20 günden ücret ödemesi yapılır.
  3. 15yıl veya daha fazla olanlara 26 günde olanlara ödeme yapılmaktadır.
  4. Yeraltında çalışan işçilerin yılık ücretli izinleri 4 gün artırılır ve 18 yaşında ve daha küçük olanlara 20 günden, 50 yaşında ve daha yaşlılarda 20 günden ücret verilecektir.

 

Yılık Ücretli İzin Alacağı Nasıl Hesaplanır?

İş yerinde bir yılık çalışma sürecini tamamlayan işçiler yasal olarak ücretli yılık izinlere sahip olabilirler. Kullanılmayan yılık izinlerini hesaplamak için işten ayrıldığı günün brüt ücreti bilinmesi gerekir. Daha sonra kullanmadığı izin günlerini aldığı brüt ücretiyle çarpması gerekir. Yılık ücret hesaplamasın da çalışanın fazla çalışma karşılığında ödenen ulusal bayram ve genel tatillerde, sosyal yardımlar neticesinde aldığı ücretler veya iş yerinde temizlik işlerinde aldığı ekstra ücretler bu hesaba katılamaz.

Yılık Ücretli İzin Alacağı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

İşveren, çalışanına yılık ücretli izin kullanmak isteyenlere vermekle yükümlüdür. Ayrıca işverenin yılık iznine başlamadan önce ücretini peşin veya avans olarak verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bununla beraber iş sözleşmesinde sonlanması durumunda çalışanın kullanması gereken yılık izinleri sürelerine ait ücretleri alamadığı takdirde,  daha sonra alma hakkına sahiptir. Bu gerekçe iş sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren alınabilir bunun dışında çoğu işçi izin günlerini bölerek kullanmak ister. Fakat bu iş bölünmelerini 10 günden az olmamakla beraber kullanabilir. Ayrıca çalışanın yılık izin hakkına sahip olmak için bir yıl kesintisiz bir şekilde çalışması gerekir. Yılık ücretli izin alacağı ile ilgili tüm yorum ve görüşlerini bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Leave a comment